Hokjesdenken

Hokjesdenken

Herinnert u zich deze nog? (en op de radio echode het woord ‘nog’ nog een paar keer na 🙂

“1,2 in de maat anders wordt de juffrouw kwaad, maar de juffrouw wordt niet kwaad want ze is van prikkeldraad.” En zo liep je op de basisschool netjes in-de-pas-hand-in-hand-in-de-rij van het schoolgebouw naar het gymlokaal. Jeugdsentiment of jeugdtrauma?

Op de basisschool wilde ik altijd de béste zijn. Een 8 was niet goed genoeg en als ik een rode 6 terug kreeg op mijn proefwerkblaadje, dan was ik dagen van slag: een 6, hoe dan?! Waar die prestatiedrang vandaan kwam? Geen idee. Ik heb vaak de mogelijke oorzaken de revue laten passeren, maar het werkelijke pijnpunt kan ik tot op de dag van vandaag niet benoemen. Op de middelbare school heb ik die drive om hoge punten te scoren losgelaten en was ik dik tevreden met een 6 als voldoende. Zo zie je maar; niets is zo veranderlijk als de mens.

En dat is de kern van mijn verhaal. Sociale media staat bol van bijdragen en publicaties van ondernemersdeskundigen. Je vindt er talloze gratis adviezen: dat je met je bedrijf vooral zichtbaar moet blijven ten tijde van corona, dat je bovendien géén korting moet geven…goedbedoeld maar is het ook zinvol? Mensen zijn uniek en dus gaat iedereen er anders mee om. Er is geen menselijke maat, niet in vorm, niet in gedrag. Een mens moet je niet in een hokje willen stoppen.

Vooral in zo’n disruptieve situatie waarin we nu met z’n allen zitten, is het belangrijk dat je vast houdt aan je eigen waarden en blijft doen wat écht bij je past. Werkt het één niet voor je, dan maak je een creatieve vertaalslag en schakel je door naar het ander. Ook al lijkt elk deurtje hetzelfde aan de buiten kant, wees nieuwsgierig en doe het open om te kijken wat erachter zit. Wie weet vind je jezelf weer helemaal opnieuw uit. Spannend? Dat is het zeker! Maar enorm waardevol als je erachter komt wat voor potentie je als ondernemer wel niet in huis hebt. Hokjesdenken? Nee, in tegendeel trek juist álle registers open. Ik zie het als een attractiepark, steeds weer een verrassing: het ene moment zit ik in de achtbaan en wil ik het liefst mijn ogen dicht doen en op andere momenten nemen mijn dromen een vlucht en zie ik kansen die ik anders zou hebben gemist. Zo kan ik met OPA (Onderwijzend Presenteren en Acteren) bijdragen in het basisonderwijs als de scholen op 11 mei as. weer (gedeeltelijk) open gaan, wat een kans! Kinderen leren reflecteren, wie ze zijn, wat ze willen en hoe ze hun doelen kunnen bereiken. Dat wordt (basis)onderwijs 2.0 na Corona, yeah! Ook nieuwsgierig naar de OPA Masterklas? Dat is een kwestie van een belletje, dan gaan we samen plannen smeden (op 1,5 meter)!

Geef een reactie

Sluit Menu
×
×

Winkelmand